Door roken wordt de gladde binnenwand van de aders beschadigd. Daardoor draagt roken bij aan aderverkalking. Stoppen met roken is dus altijd een goed idee.
Direct naar
Stoppen met roken, lukt me dat wel?
Door te stoppen met roken heeft u na een half jaar al de risico’s van roken verkleind. Hoe oud of jong u ook bent, stoppen met roken is goed voor hart en bloedvaten.
- Rokers hebben twee keer zoveel kans op een hartinfarct dan niet-rokers
- Rokers krijgen vaker een beroerte dan niet-rokers
- Rokers hebben vaker last van vernauwingen van de slagaders in de benen (etalagebenen) dat niet-rokers. Bij een klein stukje lopen ontstaat al pijn in de benen.
Op www.rokeninfo.nl vindt u meer informatie en tips over stoppen met roken. U kunt ook uw behandelaar raadplegen voor geschikte stoppen met roken programma’s.
Voordelen van het stoppen met roken
Roken is een hardnekkige verslaving en stoppen met roken is helemaal niet makkelijk. Daarom moet u zich er goed op voorbereiden en goed voor ogen houden waar u het voor doet: de kans op een (nieuw) hartinfarct verkleinen! Elk jaar lukt het 100.000 mensen om te stoppen, dus waarom zou het u niet lukken? Al na een paar weken voelt u zich fitter en hebt u veel meer energie. U heeft meer adem, een betere conditie en u hoest minder. Ook ruikt en proeft u beter en u ziet er gezonder uit. In uw omgeving hebben andere mensen (bijvoorbeeld uw kinderen) geen last meer van de rook. En, ook niet onbelangrijk, u bespaart u al gauw honderd euro per maand!
De voordelen van het stoppen met roken zijn voor uw lichaam al heel snel merkbaar:
- uw hart- en bloevaten krijgen het zonder tabaksrook vrijwel meteen gemakkelijker;
- 20 minuten na het stoppen zijn uw hartslag en bloeddruk weer normal;
- na 8 uur is de helft van de nicotine en het koolmonoxide uit uw lichaam verdwenen;
- na 24 uur is het koolmonoxide helemaal uit uw lichaam verdwenen;
- na 48 uur is de nicotine uit uw lichaam verdwenen;
- in de periode 2 tot 12 weken na het stoppen met roken wordt de bloedcirculatie veel beter;
- 24 uur na het stoppen met roken daalt de kans op een hartinfarct;
- na 1 jaar is er 50% minder kans op een hartinfarct;
- na 15 jaar is het risico op een hartinfarct van de ex-roker vergelijkbaar met dat van iemand die nooit heeft gerookt;
- een niet-roker herstelt beter van een hartinfarct dan een roker.
In tabaksrook zitten ongeveer 4000 chemische stoffen, 40 zijn kankerverwekkend. De bekendste zijn nicotine, koolmonoxide en teer.
Stoppen met roken voorbereiden
Stoppen met roken gaat niet zomaar. Uit onderzoek blijkt dat vrijwel iedereen dezelfde stappen doormaakt.
Eerst denkt u er niet aan en wilt u ook niet denken aan stoppen met roken. Dan komt er een moment (bijvoorbeeld bij problemen met het hart) dat u toch vindt dat het tijd wordt om te stoppen. De kans is groot dat u het stopmoment nog even uitstelt. Dan bent u vastbesloten en stopt u. Zeker een half jaar is het spannend of u het wel of toch niet volhoudt, na het eerste half jaar wordt de kans dat u weer begint met roken steeds kleiner. Na een jaar denkt u waarschijnlijk bijna helemaal niet meer aan roken. De kans dat uw poging om te stoppen slaagt, wordt een stuk groter als u het goed voorbereidt.
Om te komen tot het besluit om te stoppen met roken, kan het helpen om de voor- en nadelen van roken voor u en uw omgeving eens goed in kaart te brengen. De kans is groot dat de nadelen voor u belangrijker zijn dan de voordelen. Dan is het een goed idee om te besluiten om te stoppen met roken.
Minder roken lukt vrijwel niemand
Stoppen met roken is voor de meeste mensen heel moeilijk. Sommige mensen denken dat minder roken een oplossing is. Maar dat lukt vrijwel niemand. Je denkt dan veel meer aan roken, dan wanneer je helemaal stopt. Dan maar een sigaar of pijp in plaats van een sigaret? Dat werkt niet omdat sigarettenrokers blijven inhaleren. En een ‘lichtere’ sigaret helpt ook al niet, omdat ze dan vaak meer trekjes nemen of dieper inhaleren.
Op de hulpmiddelen en voorlichtingsmateriaalpagina vindt u gratis materialen over onder andere stoppen met roken.