Terug naar Revalideren na een hartinfarct

Het hartrevalidatieprogramma

In een hartrevalidatieprogramma leert u uw lichamelijke grenzen kennen en verleggen. Het aanpassen van uw leefstijl is een belangrijk onderdeel van de hartrevalidatie. Er is aandacht voor sport en lichamelijke oefeningen, maar ook voor de sociale en emotionele kant van het leven na een hartinfarct. Het leren omgaan met spanningen, angsten, seksualiteit, weer gaan werken, huishoudelijke taken of hobby’s kunnen allemaal aan bod komen. Daarnaast krijgt u informatie over de medicijnen die u moet gebruiken.

Uw begeleider zal u proberen te helpen bij problemen die u ervaart. Ook kunt u in contact komen met lotgenoten tijdens dit programma. Verder krijgt u informatie over de factoren die de kans op hart- en vaatziekten vergroten, zoals een hoge bloeddruk, hoog cholesterol of overgewicht. En u krijgt adviezen over gezond eten en bewegen. U kunt deze periode gebruiken om een goed plan te maken voor de toekomst. Hoe kunt u gezonder leven om het risico op een volgend hartinfarct te verkleinen?

Direct naar

  Close

   BRAVO: zelf aan de slag!

   Behalve het juiste gebruik van uw medicatie is er nóg iets dat u zelf kunt doen om uw behandeling optimaal te laten verlopen en zo gezond mogelijk te blijven. Daarbij gaat het om het veranderen of verbeteren van vijf kleine of grote dingen in uw dagelijks leven. Niet allemaal tegelijk, maar op uw manier en in úw tempo.
   Die vijf onderdelen zijn BRAVO: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning.
   Elk onderdeel heeft op zijn eigen wijze invloed op een gezond leven. En: elke aanpassing van die onderdelen kan al gezondheidswinst opleveren.

   Kort samengevat houdt BRAVO in:

   • Bewegen: minimaal 5 dagen per week 30 minuten per dag
   • Roken: niet roken
   • Alcohol: niet meer dan 1 glas (vrouwen) of 2 glazen (mannen) per dag
   • Voeding: een gevarieerd eetpatroon met de juiste hoeveelheid calorieën, weinig verzadigde vetten en voldoende groente en fruit.
   • Ontspanning: voldoende ontspanning

   BRAVO geeft u inzicht in uw huidige leefstijl en laat u ontdekken hoe u stapsgewijs een gezondere leefstijl kunt aannemen. Door BRAVO in uw leven in te passen, doet u zichzelf en uw gezondheid een groot plezier. U zult zich beter voelen, meer energie hebben en zich beter kunnen ontspannen. Met BRAVO heeft u het zelf in de hand.

   Zin om met BRAVO aan de slag te gaan? Mooi!

   Voordat u begint, benadrukken we dat het niet de bedoeling is dat u alle vijf de onderdelen tegelijkertijd aanpakt. Dat is te veel van het goede en vrijwel niemand kan dat volhouden. Bij veel mensen zijn de BRAVO-onderdelen in de loop der tijd gewoonten geworden. En om gewoonten blijvend te veranderen, is het ontzettend belangrijk dat die verandering geleidelijk en op een realistische manier in gang wordt gezet. Dát kan met BRAVO; op uw manier en in uw tempo.

   Nieuwsgierig geworden? Kijk op de BRAVO-onderdelen en ontdek wat ú zelf kunt doen.

   Geef vooral ook aan wat u wilt, dan kan de cardioloog een voorstel voor een revalidatieprogramma doen dat goed bij u past.