Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen en antwoorden rondom het ontstaan, voorkomen en het behandelen van een hartinfarct voor u op een rij.

Direct naar

    Close

      Hoe ontstaat een hartinfarct?

      Als de kransslagader plotseling helemaal verstopt raakt door een bloedstolsel en dit langer dan 30 minuten duurt, krijgt een deel van de hartspier helemaal geen zuurstof meer en trekt niet meer samen. Dan is er sprake van een hartinfarct.

      De volledige informatie over het ontstaan van een hartinfarct leest u hier.

      Hoe wordt een hartinfarct behandeld?

      Om de schade van een hartinfarct zo veel mogelijk te beperken wordt meestal geprobeerd om het verstopte bloedvat zo snel mogelijk weer open te krijgen. Hoe dit gedaan wordt hangt af van uw persoonlijke situatie.

      Op de pagina behandelmethoden leest u meer over de verschillende behandelingen.

      Wat doen ze tijdens een dotterbehandeling?

      Met een dotterbehandeling wordt het verstopte bloedvat zo snel mogelijk weer geopend. Via een zogenaamde katheter wordt een ballonnetje naar de vernauwing in het bloedvat gebracht. Op de plaats van de vernauwing wordt het ballonnetje opgeblazen. De wand van het bloedvat en de plaque worden hierdoor uit elkaar geduwd en het bloed kan weer normaal gaan stromen.

      Meer informatie over een dotterbehandeling vindt u hier.

      Waar neem ik de verschillende medicijnen voor in?

      De volgende medicijnenAlle informatie over de voorgeschreven medicijnen op een rij. Lees meer die voor kortere of langere tijd gebruikt moeten worden zijn:

      1. Aspirine, een bloedverdunner.
      2. Een andere bloedverdunner  (ticagrelor, clopidogrel of prasugrel). De twee bloedverdunners zorgen dat de bloedplaatjes minder snel samenklonteren en minder vast gaan zitten aan de plaque.
      3. Statine, verlaagt het cholesterolgehalte (vetachtige stof) in uw bloed.
      4. Bètablokker, verlaagt de bloedruk en regelt het hartritme.
      5. ACE-remmer of All-antagonist, verlaagt de bloeddruk.

      Soms zijn ook diuretica (plaspillen) of antistollingsmiddelen nodig. De statine, bètablokker en ACE-remmer gebruikt u levenslang.

      Ik heb last van bijwerkingen, wat moet ik doen?

      U moet nooit de dosering van de medicijnen veranderen of stoppen met de behandeling zonder overleg met de behandelaar, óók wanneer u last heeft van bijwerkingen. Zomaar de dosis veranderen of stoppen met de behandeling kan ongewenste effecten hebben. Raadpleeg de behandelend arts voor advies wanneer zich bijwerkingen voordoen of bij andere zaken rondom het medicijngebruik waar u en/of uw naaste zich zorgen over maken.

      Waarom moet ik mijn medicijnen trouw in blijven nemen?

      Het is heel belangrijk dat u de medicijnen elke keer precies zo inneemt als uw arts u heeft voorgeschreven. Als u de medicijnen niet goed inneemt bent u minder
      beschermd en heeft u een grotere kans op een hartinfarct!

      Lees hier meer.

      Wat kan ik er zelf aan doen om een (nieuw) hartinfarct te voorkomen?

      Behalve het juiste gebruik van uw medicatie is er nóg iets dat u zelf kunt doen om uw behandeling optimaal te laten verlopen en zo gezond mogelijk te blijven. Daarbij gaat het om het veranderen of verbeteren van vijf kleine of grote dingen in uw dagelijks leven. Niet allemaal tegelijk, maar op uw manier en in úw tempo.
      Die vijf onderdelen zijn BRAVO: Bewegen, Roken, Alcohol, Voeding, Ontspanning.
      Elk onderdeel heeft op zijn eigen wijze invloed op een gezond leven. En: elke aanpassing van die onderdelen kan al gezondheidswinst opleveren.

      Lees meer over BRAVO als onderdeel van het hartrevalidatieprogramma.

      Waarom slik ik twee bloedverdunners?

      Aspirine gebruikt u de rest van uw leven. Voor de andere bloedverdunner zal, afhankelijk van uw risicoprofiel, besloten worden of de behandeling voortgezet wordt. Het kan dus zijn dat u na een jaar te horen krijgt dat u mag stoppen met één van de bloedverdunners. Dit is meestal het geval als u geen verhoogd risico heeft om opnieuw een hartinfarct te krijgen.

      Lees meer over de bloedverdunners.

      Hoe herken ik de klachten van een nieuw hartinfarct?

      Het is belangrijk dat u de klachten van een hartinfarct goed herkent. Hoe eerder u opgenomen wordt in het ziekenhuis en de behandeling gestart wordt, hoe groter de kans op herstel.

      De meest voorkomende klachten bij een hartinfarct:

      • Een beklemmende of drukkende pijn op de borst; het lijkt alsof een band om uw borst wordt gesnoerd
      • De pijn kan uitstralen naar de kaak, hals, bovenarmen, rug of maagstreek
      • De pijn duurt ook in rust langer dan vijf minuten
      • De verschijnselen kunnen gepaard gaan met zweten, misselijkheid en braken
      • Ook kan de patiënt zich erg onrustig of angstig voelen.

      Meer over de meest voorkomende klachten leest u hier.