Terug naar Overzicht medicijnen

Bloedverdunners

Een bloedverdunner zorgt ervoor dat bloedplaatjes minder snel samenklonteren. Tevens zorgt dit medicijn ervoor dat de bloedplaatjes zich niet meer goed aan de wand van de bloedvaten kunnen hechten. Daardoor ontstaan minder snel ongewenste bloedstolsels. Als bloedverdunners krijgt u waarschijnlijk aspirine en een ander medicijn (ticagrelor, prasugrel of clopidogrel).

Direct naar

    Close

      Hoe lang word ik met bloedverdunners behandeld?

      Aspirine gebruikt u de rest van uw leven. Voor de andere bloedverdunner zal, afhankelijk van uw risicoprofiel, besloten worden of de behandeling voortgezet wordt. Het kan dus zijn dat u na een jaar te horen krijgt dat u mag stoppen met één van de bloedverdunners. Dit is meestal het geval als u geen verhoogd risico heeft om opnieuw een hartinfarct te krijgen.

      Het kan zijn dat u wel een verhoogd risico heeft. Bijvoorbeeld omdat:

      • U diabetes heeft
      • U al meerdere keren een hartinfarct heeft gehad
      • U lijdt aan perifeer arterieel vaatlijden (etalagebenen)
      • U meerdere stents heeft gekregen

      Uw arts zal, afhankelijk van uw risicoprofiel en hoe goed u de bloedverdunners verdraagt, beslissen of u langer dan 12 maanden met twee bloedverdunners behandeld zal worden.

      Bespreek met uw arts of u op basis van uw risicoprofiel in aanmerking komt om langer dan 12 maanden met twee bloedverdunners behandeld te worden

      Bijwerkingen

      Eén van de belangrijkste bijwerkingen van bloedverdunners is een kans op bloedingen. In overleg met de arts zal daarom besloten worden om een paar dagen vóór een tandheelkundige behandeling of chirurgische ingreep te stoppen met de medicijnen. Langdurig gebruik van aspirine kan, óók in lage doseringen, maagklachten of een maagbloeding veroorzaken. Daarom krijgen mensen die ouder zijn dan 70 jaar of die een hoog risico op maagbloedingen hebben, vaak maagbeschermers voorgeschreven.