Terug naar Medicijngebruik

Waarom is het belangrijk om mijn medicijnen trouw in te nemen?

Het is heel belangrijk dat u de medicijnen elke keer precies zo inneemt als uw arts u heeft voorgeschreven. Als u de medicijnen niet goed inneemt bent u minder
beschermd en heeft u een grotere kans op een hartinfarct!

Direct naar

    Close

      Medicijnen verkleinen de kans dat er iets misgaat

      U zou uw hart en bloedvaten kunnen vergelijken met een vloeistofsysteem met een pomp. Hoe hoger de druk in het systeem, hoe groter de kans dat er iets misgaat. Het is dus belangrijk om de druk in het systeem
      onder controle te houden. Dat kan op verschillende manieren:

      • de pomp (het hart) minder hard laten werken;
      • zorgen dat de leidingen (de bloedvaten) niet verstoppen;
      • de leidingen (de bloedvaten) wijder maken;
      • de vloeistof (het bloed) dunner maken.

      De medicijnen die u krijgt, kunnen hierbij helpen. Zij worden voorgeschreven om een hartinfarct door een bloedstolsel te voorkomen en klachten van angina pectoris, hartritmestoornissen of hartfalen tegen te gaan.

      08

      Om het risico op een (nieuw) hartinfarct te verkleinen, is het heel belangrijk dat de medicijnen iedere dag trouw worden ingenomen. Dat betekent niet alleen dat ze op tijd worden ingenomen, maar ook dat dit volgens voorschrift van de arts gebeurt.

      Bijwerkingen

      Als u een medicijn inneemt, komt het via uw maag en darmen in het bloed terecht. Het bloed brengt het medicijn naar de plaats waar het werken moet. Als het medicijn zijn werk heeft gedaan, verlaat de werkzame stof het lichaam weer via de lever en de nieren.

      U moet nooit de dosering van de medicijnen veranderen of stoppen met de behandeling zonder overleg met de behandelaar, óók wanneer u last heeft van bijwerkingen. Zomaar de dosis veranderen of stoppen met de behandeling kan ongewenste effecten hebben. Raadpleeg de behandelend arts voor advies wanneer zich bijwerkingen voordoen of bij andere zaken rondom het medicijngebruik waar u en/of uw naaste zich zorgen over maken.

      Vrijwel alle medicijnen hebben naast de werking waarvoor u ze inneemt ook een onbedoelde werking. Dit wordt een bijwerking genoemd. In de patiëntenbijsluiter kunt u lezen welke bijwerkingen een medicijn kan veroorzaken. Dit wil echter niet zeggen dat deze bijwerkingen ook altijd optreden. Met zorgvuldig gebruik, wordt de kans op bijwerkingen kleiner. Sommige bijwerkingen ontstaan omdat uw lichaam moet wennen aan een nieuw geneesmiddel en worden na verloop van tijd minder of verdwijnen.

      Als u veel last krijgt van een bijwerking of een bijwerking heeft die niet in de
      bijsluiter staat, neem dan contact op met uw behandelaar.

      Kies een vast tijdstip waarop u de medicijnen inneemt. Dit verkleint de kans op vergeten