Terug naar Ik ben een hartpatiënt

Alles over mijn hart

De spieren en organen in uw lichaam hebben zuurstof en voedingsstoffen nodig. Het bloed zorgt dat deze stoffen naar de juiste plaatsen in het lichaam vervoerd worden. Het hart is een spier die samentrekt en werkt als een pomp.

Direct naar

  Close

   Hoe werkt mijn hart?

   Het hart is een spier die samentrekt en werkt als een pomp. Door de bloedvaten pompt het hart zuurstofrijk bloed naar alle delen van het lichaam en pompt het zuurstofarm bloed weer terug naar het hart. De bloedvaten bestaan uit slagaders en aders. Slagaders bevatten zuurstofrijk bloed en lopen van het hart af naar alle delen van het lichaam. Aders bevatten zuurstofarm bloed en lopen naar het hart toe.

   Hoe werkt mijn hart

   Het hart krijgt zuurstof via de kransslagaders. Als de kransslagader tijdelijk of gedeeltelijk verstopt is, krijgt het hart te weinig zuurstof waardoor er een drukkende pijn op de borst ontstaat.

   De kransslagaders

   Het hart is zelf ook een spier die zuurstof nodig heeft. Het hart krijgt zuurstof via de kransslagaders. Dit zijn de slagaders die het hart aan de buitenzijde als een krans omvatten. Zij geven zuurstofrijk bloed aan het hart, zodat het hart zijn werk kan doen. De binnenkant van de slagader moet glad zijn. Dat is belangrijk omdat vettige stoffen en samengeklonterde bloedcellen aan een ruw oppervlak vast kunnen blijven zitten en een vernauwing kunnen veroorzaken.

   De kransslagaders